Μαθαίνοντας το Google Analytics και εγκατάσταση plugin στο WordPress

Analytics

Εκτώς από τα στατιστικά δεδομένα επισκεψιμότητας του site σας, που μπορείτε να δείτε στο cpanel που παρέχουμε σε κάθε πακέτο για φιλοξενία ιστοσελίδων, η Google παρέχει ίσως το καλύτερο δωρεάν εργαλείο παρακολούθησης επισκεψιμότητας, το Google Analytics.
Παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις που δέχεται το site σας. Αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες, σας καθοδηγούν για να δείτε τι είναι δημοφιλές στο site σας, πιθανά προβλήματα, και γενικότερα θέματα που αφορούν τη σελίδα σας.

Εγγραφή στο Google Analytics


Η Εγγραφή στο Google Analytics είναι εύκολή, απλή και δωρεάν. Αρχικά πάμε στην πρώτη σελίδα του Google Analytics όπου αφού πατήσουμε το κουμπί “Start for free” θα μας ζητηθεί το email του Google account μας καθώς και ο κωδικός του. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε αυτά τα στοιχεία σωστά για να συνδεθείτε.


Αφού συνδεθείτε πατήστε κάτω αριστερά στη σελίδα το κουμπί “Admin” και στη συνέχεια στο μέσο της σελίδας το κουμπί “Create property”. Στη συνέχεια θα βρεθείτε στη σελίδα με τίτλο “New property” όπου θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα στοιχεία του site σας. Τέλος πατήστε το κουμπί “Get tracking ID”.

Εδώ να πούμε ότι μπορείτε απλά να πάρετε τον κώδικα που σας δίνει το Google Analytics και να τον προσθέσετε manual, αμέσως μετά το  <head> tag του header. Εναλλάκτικά μπορείτε να το κάνετε ευκολότερα με ένα plugin όπως περιγράφουμε παρακάτω:

Εγκατάσταση  WordPress plugin


Στην σελίδα “Πρόσθετα” του Wordpress θα βρείτε αρκετά δωρεάν plugin που  θα κάνουν τη σύνδεση με το Google Analytics. Πατάμε στα αριστερά την επιλογή “Πρόσθετα” και στη συνέχεια “Νέο πρόσθετο”. Στη συνέχεια πάνω δεξιά στο πλαίσιο αναζήτησης γράφουμε “Google Analytics” και πατάμε “Εγκατάσταση τώρα” . Τέλος πατάμε το κουμπί “Ενεργοποίηση” για ενεργοποιήσουμε το νέο μας plugin. Αφού πάμε στις ρυθμίσεις του plugin θα χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί “Authenticate with your Google account”. Ακολουθήστε την διαδικασία επιλογής του site σας και το plugin θα ρυθμίσει αυτόματα τη σύνδεση του site σας με το Google Analytics. Το Google Analytics τώρα είναι ενεργό και καταγράφει δεδομένα στη σελίδα σας. Θα χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι να έχετε στα χέρια σας  δεδομένα επισκεψιμότητας από το site σας.

Ανάλυση δεδομένων επισκεψιμότητας του Google Analytics

Στο Google Analytics , στα αριστερά πατάμε “Real time” και μετά “Overview”. Θα δείτε μια οθόνη που θα μοιάζει με την παρακάτω εικόνα. Πάνω αριστερά βλέπετε τους επισκέπτες που είναι ενεργοί αυτή τη στιγμή στο site σας. Πάνω δεξιά βλέπετε ένα γράφημα με τους ενεργούς επισκέπτες ανα λεπτό. Τέλος στην μέση της σελίδας θα δείτε τις πιό ενεργές σελίδες αυτή τη στιγμή.Η πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο είναι πάρα πολύ χρήσιμη σε ορισμένες κατηγορίες ιστοσελίδων. Για παράδειγμα μπορείτε να στείλετε ένα newsletter για το site σας και να παρακολουθείτε την κίνηση του site άμεσα. Επίσης πολλά sites ειδησεογραφικού περιεχομένου θα θέλουν να βλέπουν την κίνηση παράλληλα με κάποιο γεγονός που εξελίσσεται.

Μαθαίνοντας από το κοινό της σελίδας σας

Στη συνέχεια στο μενού στα αριστερά πατάμε “Audience” και μετά “Overview”. Εκεί θα δούμε ένα γράφημα που μπορούμε να παραμετροποιήσουμε με βάση το χρόνο (πάνω δεξιά). Στην κάτω μεριά του κέντρου της σελίδας θα δούμε ένα υπομενού που μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

    Language: Η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν οι επισκέπτες σας.
    Country: Η χώρα από την οποία προέρχονται.
    City: H πόλη από την οποία προέρχονται οι χρήστες σας.
    Browser: To πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι χρήστες σας για να δουν το site σας. Π.χ. Google Chrome, Firefox κλπ
    Operating system: Το λειτουργικό σύστημα των επισκεπτών: Π.χ. Windows, Android κλπ
    Screen Resolution: Η ανάλυση της οθόνης των επισκεπτών σε pixels.

Αυτές οι πολύ χρήσιμες πληροφορίες θα σας επιτρέψουν να παραμετροποιήσετε το site σας ανάλογα με την τοποθεσία και τις τεχνικές προδιαγραφές των χρηστών σας.

Από πού μπήκαν στο site μου?

Προχωράμε στα κανάλια εισόδου στο site μας. Συγκεκριμένα πατάμε την επιλογή “Acquisition” στο μενού στα αριστερά και στη συνέχεια “All traffic” και μετά “Channels”. Στην πάνω μεριά της σελίδας θα δούμε ένα γράφημα με τις επισκέψεις στο site και από κάτω την ανάλυση του ανα κανάλι εισόδου. Τα κανάλια εισόδου είναι τα εξής τέσσερα:

    Organic search: Πρόκειται για χρήστες που προέρχονται από κάποια μηχανή αναζήτησης (κατά κανόνα το Google). Για να δούμε και ποιές λέξεις κλειδιά έψαξαν θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το Google Search Console. Αυτό είναι όμως ένα ξεχωριστό εργαλείο το οποίο θα δούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.
    Direct: Πρόκειται για απευθείας επισκέψεις από χρήστες που είτε έγραψαν τη διεύθυνση του site στο browser τους, είτε πάτησαν κάποιο bookmark του site.
    Referral: Πρόκειται για επισκέψεις από links που υπάρχουν σε τρίτα sites. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός μια και σημαίνει ότι υπάρχουν links προς το site μας σε άλλες σελίδες, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για το SEO και την κατάταξη του site μας στο Google.
    Social: Επισκέψεις από κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter, Pinterest κλπ. Αυτές οι επισκέψεις δεν είναι πολύ σημαντικές για το SEO αλλά δείχνουν ότι ο κόσμος αντιδρά θετικά στο περιεχόμενο μας και το μοιράζεται στο δίκτυο της προτίμησης του.

Πολύ σημαντική πληροφορία αποτελεί επίσης το ποιές σελίδες στο site μας είναι οι πιο δημοφιλείς. Στο μενού στα αριστερά πατάμε “Behavior” και μετά “Site content” και “All pages”. Εδώ θα δούμε μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς σελίδες του site μας. Πατώντας το εικονίδιο στα δεξιά της κάθε σελίδας μπορούμε να την επισκεφθούμε.

Ο λόγος που η συγκεκριμένη πληροφορία είναι πολύ σημαντική είναι γιατί μας επιτρέπει να δούμε ποιά μέρη του site μας είναι ποιό ενδιαφέροντα για τους χρήστες μας και να αλλάξουμε ανάλογα το περιεχόμενο μας. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα κατάστημα οπτικών και δούμε ότι οι πιο δημοφιλείς σελίδες είναι για τα γυαλιά Ray Ban, ίσως να είναι καλή ιδέα να τα βάλουμε στην αρχική σελίδα ή να τα βάλουμε σε προσφορά.

Συνοψίζοντας, το Google Analytics είναι ένα must have εργαλείο σε κάθε site γιατί μπορείς να εξάγεις πολύ χρήσιμα σημπεράσματα για την επισκεψιμότητα της σελίδας σου, για το περιεχόμενο, αποτελέσματα διαφήμησης, ανάγκη στοχευμένης διαφήμησης, αποτελεσματικότητα keywords κλπ.

Επικοινωνία

Sales

Τηλ: +30 2821063941

Email: sales[at]hostsun[dot]com

Log in or Sign up