Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση e-λιανικό για e-shop

Elianiko1

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε  την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας openshops.gr, με σκοπό τη δωρεάν παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης προς τους δυνητικούς δικαιούχους της δράσης «e-λιανικό».

Ανοίγει τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν επιδότηση έως 5.000 ευρώ για τη δημιουργία e-shop ή την ανάπτυξη και αναβάθμιση ήδη υπάρχοντος καταστήματος. Ωφελούμενοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου που διατηρούν φυσικό κατάστημα, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Επισκεφθείτε τώρα την σελίδα : www.openshops.gr για να καταθέσετε την αίτηση σας δωρεάν και επικοινωνήστε μαζί μας για φιλοξενία ιστοσελίδων καθώς και για την κατασκευή e-shop


Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (Λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Εφόσον η επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) διέθετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα πριν τις 18/3/2020,
τότε αυτό δύναται να αναβαθμιστεί με δικαιούμενη επιχορήγηση έως του ποσού των 1.500 ευρώ.

Δικαιούχοι

Αναλυτικά, δικαιούχοι του προγράμματος «e-Λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος», που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι οι παρακάτω:

– Υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019

– Νεοσύστατες επιχειρήσεις, εφόσον έχουν συσταθεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Ωστόσο, ορίζονται και κάποιες προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να:
– έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα,
– διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,
– έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και έπειτα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Αντίστοιχα γα τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

Παράλληλα, θα πρέπει το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που έχουν λάβει στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού (πχ. επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) και να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Τέλος, θα πρέπει να υποβάλουν μία και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Επιλέξιμες δαπάνες
Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται:

1. Εξοπλισμός πληροφορικής (μόνο για νέα e-shop) ως το 30% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως:

server με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιλέξιμη είναι και η μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), για ένα έτος.
Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός: εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ
Η/Υ (Desktop/Laptop),

2. Λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού ως το 100% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως:

Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop, σε δύο γλώσσες, περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον).
Προμήθεια λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop για ένα έτος.
Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια υλοποίησης διαμορφώνεται στους 6 μήνες από την έκδοση της απόφασης, με την οποία δίνεται η έγκριση για ένταξη στο πρόγραμμα. Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η Δευτέρα 22/02/2021 και ώρα 13:00 με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 24/03/2021 ώρα 15:00.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31,46 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ τα 15,515 εκατ. ευρώ θα τα μοιραστούν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Η Αττική θα λάβει τα 25,042 εκατ. ευρώ, η Στερεά Ελλάδα 3,542 εκατ. ευρώ, και 4,438 εκατ. ευρώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Λειτουργία Υποστηρικτικής Πλατφόρμας για τους δυνητικούς δικαιούχους της Δράσης “e-λιανικό”

Στο μεταξύ σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας openshops.gr, με σκοπό τη δωρεάν παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης προς τους δυνητικούς δικαιούχους της δράσης “e-λιανικό” και πιο συγκεκριμένα:

1) Την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων σχετικά με τη δράση “e-λιανικό”.
2) Την υποβοήθηση της υποβολής της αίτησης συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”.
3) Την συμβουλευτική προς τους τελικούς δικαιούχους σε όλα τα διοικητικά / τυπικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης “e-λιανικό”, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα, σχετικά με τον ορθό σχεδιασμό, υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία του e-shop τους.
4) Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα απαιτηθεί κατά τη φάση υλοποίησης της δράσης .

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, υπό την εποπτεία και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλαμβάνει την υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων της δράσης “e-λιανικό”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς.

Πηγή: skai.gr

Επικοινωνία

Sales

Τηλ: +30 2821063941

Email: sales[at]hostsun[dot]com

Log in or Sign up